Міністэрства прыродных рэсурсаў і аховы навакольнага асяроддзя Рэспублікі Беларусь Дзяржаўная ўстанова "Рэспубліканскі цэнтр па гідраметэаралогіі, кантролю радыеактыўнага забруджвання і маніторынгу навакольнага асяроддзя" БЕЛГIДРAМЕТ
03.12.2021

5 снежня - Сусветны дзень глеб

Сусветны дзень глеб (World Soil Day) адзначаецца штогод 5 снежня, з мэтай нагадаць сусветнай супольнасці аб важнасці глебавых рэсурсаў і той ролі, якую яны адыгрываюць у захаванні экасістэм і забеспячэнні росту дабрабыту чалавека.
Гісторыя ўзнікнення гэтага дня бярэ свой пачатак у 2002 годзе, калі Міжнародным саюзам глебавых навук была прынята адпаведная рэзалюцыя. Навукоўцы тады звярнулі ўвагу на неабходнасць усведамлення важнасці глебавых рэсурсаў планеты на міжнародным узроўні.

Сваёй задачай яны ставілі пераацэнку разумення як радавымі грамадзянамі, так і ўладамі ўсіх краін свету той ролі, якую адыгрываюць глебавыя рэсурсы ў жыцця чалавека і дзяржавы, а таксама ў экасістэме планеты. Толькі ўсведамленне важнасці захавання глебавых рэсурсаў планеты здольна кардынальным чынам змяніць і палітыку кіруючых структур любога дзяржавы ў гэтай сферы.

Рэзалюцыя Міжнароднага саюза глебавых навук была падтрымана ФАО (Харчовай і сельскагаспадарчай арганізацыяй ААН). Разам з Тайландам гэтая арганізацыя выступіла ў ААН з ініцыятывай заснаваць дзень, прысвечаны праблеме глебавых рэсурсаў Зямлі. У снежні 2013 года Генеральная Асамблея ААН абвясціла 5 снежня Сусветным днём глеб.

Больш дэталёвае азнаямленне з дакладамі прадстаўнікоў ФАО прымусіла шматлікіх усвядоміць рэальную ролю глебы ў жыцці чалавецтва. Глебы - гэта адна з асноўных структур экасістэмы, забеспячэнне жыццёвай прасторы для чалавека і свету флоры і фауны, падтрыманне біялагічнай разнастайнасці, асноўны складнік вытворчасці кармоў і харчавання, адна з умоў бяспекі і ўстойлівасці ва ўмовах неспрыяльнага ўздзеяння кліматычнага фактару і г.д.

Нельга разглядаць глебу проста як устойлівую аснову пад нагамі чалавека. Пустыня - таксама дае ўстойлівасць, аднак пазбаўляе чалавека магчымасці вырошчваць прадукты харчавання. Гэта значыць фактар ​​урадлівасці земляў гуляе ў нашым жыцці адну з ключавых роляў. З гэтага пункту гледжання эколагі і прадстаўнікі ФАО занепакоеныя тым, што каля траціны глебавых рэсурсаў свету дэградуюць, а частка схільная да апустыньвання.

Засаленне і садыфікацыя глебы з'яўляюцца асноўнымі працэсамі дэградацыі глебы, якія пагражаюць экасістэме, і прызнаны аднымі з найбольш важных праблем на глабальным узроўні для сельскагаспадарчай вытворчасці, харчовай бяспекі і ўстойлівасці ў засушлівых і напаўзасушлівых рэгіёнах.

Тэма 5 снежня 2021 года - «Спынім засаленне глеб, падымем прадуктыўнасць глеб».

Засоленыя глебы - глебы з залішнім утрыманнем лёгкарастваральных мінеральных соляў. Солі пранікаюць у глебу з падземных пакладаў, разам з ападкамі і з падземных вод. Асабліва схільныя засалення глебы ў прыбярэжных зонах у мораў і акіянаў. Пападаюць мінеральныя рэчывы ў глебу і з паліву раслін. Практычна ўся вада ў свеце змяшчае ў сабе прымешкі, таму засаленне любой глебы непазбежна.

Солі затрымліваюць ваду і пажыўныя рэчывы, робячы іх недаступнымі для раслін. Гэта стрымлівае іх рост і нават робіць немагчымым вырошчванне многіх гатункаў, адчувальных да якасці глебы. Засаленне наносіць сур'ёзную шкоду эканоміцы і харчовай бяспецы па ўсім свеце, перашкаджае дасягненню мэт устойлівага развіцця.
Для памяншэння ўтрымання ў глебе соляў выкарыстоўваецца залішняе абрашэнне - прамыўны паліў. Вада, якая не паглынаецца каранямі раслін, растварае ў сабе частку солі з глебы, і выносіць яе ў падземныя водныя гарызонты.
Дэградацыя глеб - агульная праблема ўсяго чалавецтва. Харчовая і сельскагаспадарчая арганізацыя ААН у чарговы раз заклікае нас весці ўстойлівую гаспадарку, не дапускаць разбурэння ўрадлівага пласта, і аднаўляць пацярпелыя тэрыторыі. Таму асноўныя задачы мерапрыемстваў, якія праходзяць у рамках гэтага Дня, носяць асветніцкі характар. Таксама намаганнямі вучоных, эколагаў выпрацоўваюцца і пэўныя праграмы, накіраваныя на захаванне глебавых рэсурсаў, іх рацыянальнае і беражлівае выкарыстанне. Гэтыя праграмы адрасаваны як простым землекарыстальнікам, так і палітыкам, якія фарміруюць рашэнні і маюць магчымасць кантраляваць іх выкананне.

Ахова ўрадлівасці глебы - важнае пытанне для Беларусі. Больш за 40% тэрыторыі краіны займаюць сельскагаспадарчыя ўгоддзі, значная іх частка - асушаныя тарфянікі. Актуальнае і пытанне забруджвання глеб, асабліва ў кантэксце наступстваў аварыі на Чарнобыльскай АЭС. У адпаведнасці з нарматыўна-прававымі актамі назірання за хімічным забруджваннем глеб у Рэспубліцы Беларусь ажыццяўляюцца падпарадкаваным Міністэрству прыродных рэсурсаў і аховы навакольнага асяроддзя Рэспублікі Беларусь дзяржаўнай установай "Рэспубліканскі цэнтр па гідраметэаралогіі, кантролі радыеактыўнага забруджвання і маніторынгу навакольнага асяроддзя" на сетках пунктаў назіранняў, сфарміраваных для населеных пунктаў, фонавых тэрыторый і прыдарожных палос аўтамабільных дарог. Сістэматычныя назіранні праводзяцца больш чым у 1100 пунктах назіранняў на тэрыторыі 34 гарадоў рэспублікі-абласныя цэнтры, гарады з насельніцтвам 50 і больш тыс.чалавек, а таксама населеныя пункты з насельніцтвам менш за 50 тыс., у якіх сканцэнтраваны буйныя прамысловыя прадпрыемствы (крычаў, Белаазёрск, Новалукомль, Ваўкавыск, Калінкавічы, Лунінец, Касцюковічы, Рагачоў, Бярозаўка, Краснасельскі). Сетка маніторынгу хімічнага забруджвання глеб на фонавых тэрыторыях уключае 90 пунктаў назіранняў (па 15 пунктаў на тэрыторыі кожнай адміністрацыйнай вобласці) на ўчастках, якія характарызуюцца мінімальнай антрапагеннай нагрузкай з натуральным глебавым покрывам і расліннасцю. Назіранні за хімічным забруджваннем Глеб прыдарожных палос аўтадарог Рэспублікі праводзяцца на 22 глебавых профілях (пунктах назіранняў) у зонах уплыву аўтамабільных дарог рэспубліканскага значэння з рознай інтэнсіўнасцю руху транспартных сродкаў.

Некаторыя лічбы ў дачыненні да глеб ад харчовай і сельскагаспадарчай арганізацыі ААН (ФАО)

  • Глебы прама ці ўскосна даюць чалавецтву 95% ежы. Каля 1 / 3 нашай ежы становіцца адходамі, пры гэтым амаль палову адходаў хатніх гаспадарак можна перапрацоўваць у кампост, сілкавальны глебы.
  • Да 2050 года насельніцтва Зямлі перавысіць 9 млрд. чалавек, сельскагаспадарчая вытворчасць ва ўсім свеце павялічыцца прыкладна на 60%.
  • Глебы з'яўляюцца асяроддзем пасялення парадку 1/4 усіх біялагічных відаў нашай планеты. У адной чайнай лыжцы здаровай глебы больш жывых арганізмаў, чым людзей на планеце Зямля.
  • 33% глеб ва ўсім свеце дэградаваныя (ад ўмеранай да моцнай ступені) з прычыны эрозіі, засалення, ўшчыльнення, закісленні, хімічнага забруджвання і знясілення пажыўных рэчываў.
  • Кожны год Зямля губляе 24 млрд. тон урадлівай глебы.
  • Кожны гадзіну ў Еўропе пашыраюцца гарады захопліваюць 11 гектараў глебы. Змены ў землекарыстанні і асушванне арганічных глеб у мэтах іх апрацоўкі з'яўляюцца прычынай каля 10% усіх выкідаў парніковых газаў.
  • Рацыянальнае выкарыстанне глебавых рэсурсаў (павышэнне ўтрымання арганічнага рэчыва глебы, падтрыманне расліннасці на паверхні глебы, пісьменнае выкарыстанне пажыўных рэчываў, садзейнічанне арганізацыі севооборотов, барацьба з эрозіяй) можа павысіць ураджайнасць у сярэднім на 58%.

Спецыялізаваныя сайты і сайты Філіялаў